Ako neskončiť vo vzťahu s narcistom?

Image

Úryvok z knihy Nikdy viac-Uzdravenie

Vlajočky

Určite si počula o takzvaných red flags, alebo červených vlajočkách. Sú to tie veci, ktoré ti už na prvý pohľad a prvé počutie na človeku nesedia a máš pocit, že niečo nie je v poriadku. Nesedí ti to do celkového obrazu, ktorý sa ti snaží pred očami namaľovať. Červené vlajočky po vzťahu s narcistom dôkladne poznáš.

Image

Červené vlajočky sú napríklad:

So všetkým, čo povieš, viac-menej súhlasí a stotožňuje sa. Zrkadlí tvoje pocity a nálady a plne sa im prispôsobuje. Kopíruje tvoje správanie sa, interakcie a reakcie na veci a ľudí. Toto všetko, ako už vieš, robí preto, lebo nemá vlastnú vyvinutú osobnosť a snaží sa pre tebou vytvoriť dojem, že on je ten pravý pre teba, lebo ste vo všetkom rovnakí. Vytvára ti obraz dokonalého človeka, s ktorým, ako po čase zistíš, má len pramálo spoločné.

Image

Ohovára pred tebou rodinu a priateľov. Ak sa po krátkej dobe od začiatku vzťahu prichytíš pri tom, že akýmkoľvek spôsobom obhajuješ alebo vysvetľuješ jeho chovanie okoliu, utekaj. On to tak nemyslel, mal zlý deň, to je preto, že jeho mama, otec, brat, sused je taký a taký… Nie! Robíš advokáta diablovi.

Všímaš si, že často, akoby náhodou, spomína svoje ex a spôsoby, akými ony robili veci a priamo ich ohovára. Porovnáva teba a tvoje spôsoby s nimi. Tvoje samozrejme vyzdvihuje, ako tie správne. Po čase ale začne s jemným gaslightingom, kde to, čo sa mu na tebe páčilo, zrazu nebude dostatočné a ukáže sa, že tá a tá to vlastne robia lepšie. Ak mu pripomenieš, že sa mu viac páčil tvoj štýl, otočí to proti tebe a bude ťa presviedčať o tom, že takú vec v živote ani nepovedal.”

Image

Ak neustále kritizuje okolie, ruky preč. Jedno je pousmiať sa na mladíckej nerozvážnosti a móde a druhé, ak nájde na každom jednom človeku v okolí niečo, čo nie je jeho osoby hodné. Ak začne kritizovať a otvorene pohŕdať obsluhou v reštaurácii alebo v obchode, utekaj.

Potrebuje neustále pochvaly a obdiv. V angličtine hovoríme, že doslova fishing for them, čiže nahadzuje udicu a čaká na pochvalu. Ak sa pochvala nedostavuje, priamo ti dá najavo, že pochvala je na mieste a doslova ťa donúti vysloviť ju. Ak tak neurobíš, príde dusné ticho a pasívna agresivita.

Image

Ak ťa od začiatku vzťahu núti do oficiálneho zväzku, či už na sociálnych sieťach, alebo často spomína svadbu, cúvaj na dvojke. Ak sa po mesiacoch dohodnete, že …. viac v ebookoch Nikdy viac a Nikdy viac -Uzdravenie, ktoré nájdeš tu

http://www.payhip.com/nikdyviac